آلت کوین ها به عنوان جایگزین (Alternative) برای نخستین
رمز ارز دنیا معرفی شدند. در این مطلب قصد داریم بیشتر با مفهوم آلت کوین آشنا شویم.
بشر از چند دهه قبل به دنبال دیجیتالی کردن پول بوده است، اما تا زمان ظهور بیت کوین هرگز نتوانست راهکاری قابل قبول و مطمئن به منظور تحقق این رویا ارائه کند. Bitcoin حین تولد، به جرات موفقترین پروژه در راستای دیجیتال کردن پول تا آن زمان بود. سیستم آن شدیدا به فنون رمزنگاری گره خورده است، به همین دلیل رمز ارز نامیده میشود. پس رمز ارزها، نوعی ارز دیجیتال به شمار رفته و این دو یکی نیستند. اکنون و در سال 2021، بیت کوین دیگر تنها نیست و بیشمار ارز رمزنگاری شده دیگر تحت عنوان آلت کوین ظهور کردهاند.
با شنیدن نام ارز دیجیتال، نخستین اسمی که در ذهن همه افراد آشنا با این حوزه تداعی میشود، Bitcoin است. وب سایت
coinmarketcap.com به عنوان یک مرجع شناخته شده، نزدیک به 4100 کوین و توکن مختلف را فهرست کرده است. تعداد واقعی، از این بسیار بیشتر است. تمامی آنها در یک سو تحت دستهبندی به نام آلت کوین مقابل بیت کوین قرار میگیرند.
منظور از آلت (Alt)، جایگزین (Alternative) است. آلت کوینها رمز ارزهای جایگزین به شمار میروند. در این مطلب با این مفهوم آشنا شده و همچنین معروفترین گزینهها را معرفی خواهیم کرد. قدم بعدی بررسی ریسکها، آینده و دیگر نکات مربوط به آنها است.
همانطور که گفتیم AltCoin مخفف Alternative Coin است. به طور ساده آلت کوین ها همه ارزهای دیجیتال نوین به جز بیت کوین محسوب میشوند. ایده توسعه بسیاری از آنها، تبدیل شدن به یک جایگزین برای نخستین رمز ارز دنیا بوده است. Bitcoin پروژهای بینظیر بود و توقعات انسان از یک سیستم پولی سریع و امن را برآورده کرد. با این حال نمیتوان از کاستیها و مشکلاتش چشمپوشی کرد. Altcoinها خلق شدند تا این ایرادها را برطرف کرده و یک سری قابلیتهای اضافی نیز ارائه کنند.
واقعیت این است که همه آنها، البته به روش خود، حداقل یکی از ویژگیهای تکنولوژی مورد استفاده در بیت کوین را به ارث بردهاند. در تعدادی از الگوریتمهای اجماع جدیدی استفاده شده و در برخی تمرکز روی بهبود پردازش تراکنشها، مقیاسپذیری، سرعت، روشهای توزیع توکن و موارد دیگر قرار داشته است. اگرچه دنیای رمز ارز تاریخچه چندان طولانی نداشته و از سال 2008 با تولد BTC ظهور کرده است، اما تا امروز، دهها هزار مورد از آنها به وجود آمدهاند! در نظر داشته باشید فقط حدود 200 هزار عدد توکن مبتنی بر استاندارد ERC20 اتریوم خلق شدهاند. البته در عمل، توکن و کوین تفاوتهایی اساسی با یکدیگر داشته و نباید این دو را یکسان تصور کرد.
برخی آلت کوینها دیگر خرید و فروش نشده و مدتی بعد از تولد، از چرخه خارج شدند. فراموش نکنید همه رمز ارزها، مثل بیت کوین افراد سرمایهگذار در آنها را ثروتمند و پولشان را چند برابر نکردهاند. پروژه برخی از آنها با شکست مواجه شده و ارزششان شدیدا کاهش یافته یا حتی صفر شده است!
در نظر داشته باشید همه آنها در دنیای واقعی کاربرد یا ارزش ذاتی ندارند. اغلب رمز ارزها چرخه عمر نسبتا کوتاهی دارند. در قسمت «بررسی ریسک آلت کوین ها» همین مطلب بیشتر در این رابطه صحبت خواهیم کرد.
شبکه اصلی اولین کریپتوکارنسی در سال 2009 شروع به کار کرد. دو سال بعد و در سال 2011 نوبت به فعالیت نخستین آلت کوین یعنی نیم کوین (Namecoin) با علامت NMC رسید. هدف توسعهدهندگان این پروژه، کمک به بهبود ویژگی عدم تمرکز هویتهای آنلاین بود تا سانسور کردن در شبکههای غیر متمرکز به مراتب سختتر شود.
احتمالا سوالی که برایتان اکنون پدید آمده، وضعیت نیم کوین در حال حاضر است. اکنون رمز ارز NMC تنها در صرافیهای نه چندان معروف خرید و فروش شده و از نظر مارکت کپ، طبق آمار روز 28 بهمن 1399 در وب سایت coinmarketcap، در رتبه 504 بازار قرار دارد. کل سرمایه آن حدود 29 میلیون دلار است و حجم خرید و فروش روزانه چندان بالایی ندارد.
طی یک دهه اخر، چشمانداز AltCoin به طور قابل توجهی تغییر یافته است. در ادامه قصد داریم نگاهی به وضعیت بازار کریپتوکارنسی در سالهای 2014، 2017 و سپس 2021 (اکنون) داشته باشیم.
برای افرادی که در سال 2014 با رمز ارزها آشنایی نداشته یا وارد بازار آن نشده بودند، دیدن وضعیت در آن زمان جالب است! در تصویر زیر، دوازده ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش کل بازار را مشاهده میکنید. در آن زمان قیمت هر بیت کوین، برترین و نخستین رمز ارز دنیا، برابر 623 دلار بود! در روز نگارش این مطلب، بیت کوین 50 هزار دلار را نیز لمس کرده است.
تعجبی نیست در سال 2014 نیز رتبه اول با فاصلهای زیاد از بقیه (طبق مارکت کپ) در اختیار Bitcoin بود. بعد از آن آلت کوین ها یکی پس دیگری صف کشیدهاند. در رتبه دوم و سوم رمز ارز اختصاصی شبکه ریپل یعنی XRP و لایت کوین قرار دارند. لایت کوین پروژهای از چارلی لی (Charlie Lee) است. افرادی که بیت کوین را با طلا مقایسه کرده و آن را گلد (Gold) دیجیتال میدانند، لایت کوین را نقره خطاب میکنند.
در حال حاضر نیز لایت کوین و ریپل جزو برترینها بوده و در زمره ده رمز ارز برتر بازار، و بهترین آلت کوین ها، قرار میگیرند. طبق آمار وب سایت coinmarketcap در روز 28 بهمن 1399، رتبه آنها بر اساس مارکت کپ به ترتیب 8 و 6 است. یکی از نامهای بسیار آشنا در تصویر بالا برای تریدرها،
دوج کوین است! جالب است بدانید این رمز ارز، که به واسطه حمایتهای آقای ایلان ماسک با جهش قیمت وحشتناکی طی چند هفته مواجه شد، سالها قبل نیز جزو برترین آلت کوین ها بود.
یک آلت کوین بسیار مهم دیگر در این فهرست که هنوز در زمره برترینها قرار دارد، تتر است. تتر در سال 2012 خلق شد. در زمان تولد، نام مستر کوین (Mastercoin) برایش انتخاب شد، اما در سال 2014 و زمان عرضه رمز ارز، نام به ریِل کوین (Realcoin) تغییر پیدا کرد. نام کنونی آن تتر (Tether) بوده و مهمترین
استیبل کوین بازار شناخته میشود. رتبه کنونی آن (در روز نگارش مطلب) طبق مارکت کپ 4 است.
از رتبه سوم به بعد در فهرست بالا، با فاکتور گرفتن رتبه 5 و 7 یعنی دوج کوین و تتر (مستر کوین)، همه چیز با در نظر گرفتن وضعیت کنونی تغییر میکند. در ادامه بر اساس آمار وب سایت coinmarketcap در روز 28 بهمن 1399، به بررسی رتبه کنونی این نامها در بازار ارز دیجیتال خواهیم پرداخت:
با مشاهده تصویر زیر متوجه تغییر زیاد بازار
کریپتوکارنسی طی فقط سه سال خواهید شد. 2017 تا امروز، مهمترین سال در تاریخچه کوتاه بازار ارز دیجیتال به شمار میرود.
از جمله دلایل این ادعا افزایش انفجاری قیمت بیت کوین در 2017 و نزدیک شدن به مرز 20 هزار دلار، و همچنین ایجاد بیشمار
عرضه اولیه سکه (ICO) با هدف توسعه پروژههای بلاک چینی و رمز ارزی به لطف وجود اتریوم بود.
طی سه سال، مارکت کپ برترینها در سال 2017 نظیر بیت کوین، ریپل و لایت کوین شدیدا افزایش پیدا کرد و مواردی جدید، جایگزین سایر گزینهها شدند. در اینجا بعد از بیت کوین، اتریوم و هارد فورک آن بیت کوین کش به ترتیب در رتبه دوم و سوم قرار دارند. ریپل و لایت کوین نامهایی آشنا هستند. بعد از آنها دش قرار میگیرد، رمز ارزی که شبیه مونرو، یکی دیگر از برترینها در سال 2017، تمرکز زیادی روز بحث حریم خصوصی و ناشناس نگه داشتن تراکنشها دارد.
به جز لیسک (Lisk) سایر ارزهای دیجیتال فهرست بالا همچنان وضعیت خوبی دارند، هر چند برخی جزو ده مورد برتر نیستند. بر اساس آمار وب سایت coinmarketcap در 28 بهمن 1399 رتبه آن طبق کل سرمایه بازار 101 است.
در مقایسه با چهار سال قبل، دنیای ارز دیجیتال بیشتر از آن چه تصور میکردیم اکنون به بلوغ رسیده است. نه تنها افراد، بلکه شرکتهای زیادی نیز طی سال 2020 و همچنین 2021 به سرمایهگذاری در بیت کوین رو آوردند. از طرفی میدانیم قیمت آلت کوین ها متاثر از Bitcoin است و موازی با آن، به طور کلی افزایش پیدا میکند. به لطف بالا رفتن شدید قیمت نخستین رمز ارز دنیا، ارزش کل بازار کریپتوکارنسی مرز 1 تریلیون دلار را به عنوان یک نقطه عطف بسیار مهم رد کرد و اکنون، در روز 28 بهمن 1399، به حدود 1.5 تریلیون دلار نیز رسیده است.
موسسات نزدیک به 3 درصد از کل بیت کوین های موجود را در اختیار دارند
خرید بیت کوین به ارزش 50 میلیون دلار توسط شرکت Square خبرساز شد
خرید 100 میلیون دلار بیت کوین توسط موسسه مس میوچوآل (MassMutual)
جهش قیمت بیت کوین همزمان با خرید 1.5 میلیارد دلار BTC توسط تسلا
عکس پایین، نشاندهنده فهرست برترین آلت کوین های بازار در کنار بیت کوین طبق وضعیت در روز 28 بهمن 1399 است.
بیت کوین و اتریوم اکنون برای سایر رمز ارزها دست نیافتنی به نظر میرسند. این دو با اختلافی زیاد در حال حاضر رتبه اول و دوم را در اختیار دارند. بعد از آنها تتر، مهمترین استیبل کوین بازار، است. اگرچه مارکت کپ تتر از بیت کوین بسیار کمتر است، اما حجم معاملات روزانه بیشتری در مقایسه با آن دارد.
یکی دیگر از برترین آلت کوین های کنونی
پولکادات است. این پلتفرم در زمینه توسعه اپلیکیشنهای غیر متمرکز (DApp) با اتریوم رقابت کرده و قصد دارد دو مشکل بسیار بسیار مهم سیستمهای بلاک چینی یعنی مقیاسپذیری و انزوا را برطرف کند.
از نظر دستهبندی که در ابتدا به آن اشاره کردیم، روال هنوز تغییر نکرده است. با وجود ظهور بیشمار کوین و توکن، هنوز تمامی آنها کنار یکدیگر، تحت مجموعه آلت کوین با بیت کوین رقابت میکنند. طبق تصویر زیر، تاکنون هیچ رمز ارزی موفق نشده سهم بیشتری در مقایسه با Bitcoin از بازار داشته باشد. بیت کوین یکهتازی میکند و برای سایر گزینهها حداقل تا آیندهای دور کاملا دست نیافتنی است.
در ژوئن سال 2017، اتریوم در ابتدای ظهورش به بیت کوین نزدیک شد و ممکن بود رویداد فلیپنینگ رخ بدهد. این رویداد زمانی به وقوع میپیوندد که یک رمز ارز موفق شود سهم بیشتری از بیت کوین در کل بازار کریپتوکارنسی کسب کند. البته این اتفاق تا امروز هرگز رخ نداده است.
در 19 ژوئن سال 2017 (29 خرداد 1396)، سهم بیت کوین و اتریوم از بازار به ترتیب 37.8 درصد و 37.17 درصد بود. این بهترین وضعیت اتریوم تا امروز از نظر تسلط بر بازار به شمار میرود. در حال حاضر بالای 60 درصد در اختیار بیت کوین است و این همه آلت کوین روی هم رفته زیر 40 درصد سهم دارند.
در طول زمان Altcoinها تکامل پیدا کرده و انواع مختلفی از رمز ارزها، با اهداف و کاربردهای متفاوت، ظهور کردهاند. در ادامه از یک دیدگاه کلی، نگاهی به دستهبندی آلت کوین ها خواهیم داشت:
در آنها روال بیت کوین برای ایمن نگه داشتن شبکه، پردازش تراکنشها و ایجاد و توزیع سکههای جدید در شبکه دنبال شد. اما منظور از استخراج چیست؟ اکنون به طور خیلی خلاصه، نگاهی به این روند در بیت کوین خواهیم داشت. روال کلی در آلت کوین های قابل استخراج یکسان بوده و ممکن است فقط از نظر الگوریتمهای مورد استفاده متفاوت باشند.
همه تراکنشهای منتظر بررسی، پردازش و تراکنش، در یک استخر قرار دارند. تعدادی از آنها (بر اساس زمان ایجاد و مخصوصا کارمزد تعیین شده) داخل دستهای به نام بلاک قرار میگیرند. ماینرها باید یک هش برای بلاک پیدا کرده و سپس آن را به بلاک چین، پایگاه داده سیستم، اضافه کنند. گفتنی است خروجی به دست آمده از تابع Hashing، یک هش (Hash) نام دارد. هشینگ فرآیند ایجاد یک خروجی با اندازه ثابت از یک ورودی با اندازه متغیر است.
این کار به ظاهر خیلی ساده است؛ بلاک شامل تعدادی از تراکنشها را از داخل یک الگوریتم هشینگ عبور داده و خروجی تولید میکنیم. اما مشکل اینجاست که با توجه به استراتژیهای شبکه، برای دشوار، زمانبر و پرهزینه کردن فرآیند، Hash تولید شده باید پایینتر از مقدار مشخصی قرار بگیرد. از طرفی میدانیم تا زمانی که ورودی تغییر نکند، هش عوض نخواهد شد. به این منظور در هر مرتبه تلاش، دادهای اضافی و بیمصرف تحت عنوان نانس به بلاک اضافه شده و از داخل الگوریتم عبور داده میشود. این کار تا زمان به دست آمدن یک هش قابل قبول توسط پروتکل ادامه پیدا خواهد کرد.
در نهایت بلاک به زنجیره بلاکها (بلاک چین) که همان پایگاه داده ما است، اضافه خواهد شد. هر استخراجکنندهای که زودتر از بقیه بتواند برای یک بلاک هش مناسب و قابل قبول پیدا کند، پاداش آن را دریافت خواهد کرد. این جایزه اکنون به ازای هر بلاک، 6.25 واحد BTC است. روال کلی فرآیند ماینینگ در آلت کوین ها نیز همین است.
ارزهای دیجیتال از یک دیدگاه به دو دستهبندی توکن و کوین تقسیم میشوند. توکنها فاقد بلاک چین مستقل بوده و روی بلاک چینهای موجود ایجاد میشوند. هدف از خلق بیشتر آنها، استفاده در اپلیکیشنهای غیر متمرکز یا همان دی اپها بوده است. برخی توکنها برای نمایش یک شیء فیزیکی ایجاد میشوند. به عنوان نمونه، تصمیم برای فروش خانه خود از طریق یک قرارداد هوشمند را در نظر بگیرید. به طور واضح، نمیتوان منزل را داخل یک قرارداد هوشمند قرار داد! در اینجا توکنی جدید ایجاد خواهید کرد که به عنوان منزل شما (یک شیء) در دنیای مجازی ایفای نقش میکند.
بررسی دقیق تفاوت آنها خارج از حوصله این مطلب است، به همین دلیل برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه به مطلب زیر مراجعه کنید:
تفاوت کوین و توکن ارز دیجیتال چیست؟ مقایسه Coin و Token
توکنهای اوراق بهادار شباهت زیادی با سهامهای سنتی دارند، از این نظر که به دارنده، وعده سود سهام مانند مالکیت یک کسب و کار را میدهند. آنها معمولا از طریق عرضه اولیه سکه (ICO) ارائه شده و به کسب و کارها مرتبط میشوند.
آنها برخی مواقع در عرضه اولیه سکه فروخته میشوند. برخلاف توکن اوراق بهادار، آنها درباره خدمات پلتفرم، حقی برای دارنده در نظر میگیرند. به عبارتی خریدار سهمی از یک شرکت به دست نخواهد آورد و در واقع سهام آن را در اختیار ندارد، بلکه میتواند در آینده، به واسطه پرداخت توکنها از خدمات یا محصولات آن پلتفرم استفاده کند.
تفاوت اصلی میان این دو نوع Token این است که توکنهای اوراق بهادار تست هاوی را پشت سر میگذارند، اما این موضوع درباره توکنهای یوتیلیتی صدق نمیکند.
هدف از توسعه این نوع آلت کوین ها حذف خصیصه نوسان قیمت از رمز ارزها بوده است. به همین دلیل کاربرد وسیعی پیدا کرده و برای انتقال ارزش مناسبتر تلقی میشوند. در بخش معرفی تتر به عنوان معروفترین استیبل کوین بازار بیشتر در این رابطه صحبت خواهیم کرد.
اگرچه همه رمز ارزها تحت دستهبندی آلت کوین در یک طرف ماجرا، رو به روی بیت کوین، قرار گرفتهاند، اما برخی از آنها جوامع بزرگی تشکیل داده و سرمایه کل بازارشان بسیار بالا است. عدهای عقیده دارند کسب سودهای فراوان به واسطه AltCoinها اکنون راحتتر است، چرا که Bitcoin به نخستین افراد سرمایهگذار در آن سودهای فضایی داده و با وجود اطمینان از رشد قیمت آن طی سالهال آتی، دیگر نمیتوان از نخستین رمز ارز دنیا انتظار چند ده برابر کردن سرمایه داشت.
بیت کوین در ابتدا به عنوان راهکاری برای انتقال سریع ارزش خلق شد، اما امروز از هدف اولیهاش دور شده و بیشتر شبیه طلا، شکل وسیلهای به منظور ذخیره ارزش به خود گرفته است. روی هم رفته، Bitcoin صرفا یک شبکه و سیستم تبادل دارایی است، اما این موضوع درباره برخی آلت کوین ها صدق نمیکند.
آلت کوینهایی نظیر اتریوم، ریپل، پولکادات و ترون صرفا یک رمز ارز نبوده و در اصل، پلتفرمی کاربردی شامل یک ارز دیجیتال اختصاصی به شمار میروند. در ادامه با بررسی برترین AltCoinها بیشتر به این موضوع پی خواهیم برد.
برخلاف رقیب اصلی آن، بیت کوین، اتریوم یک ایستم و پلتفرم عظیم به منظور ساخت اپلیکیشنهای غیر متمرکز (DApp) و همچنین سازمان مستقل غیر متمرکز (DAO) با استفاده از قرارداد هوشمند است. برای نخستین مرتبه، نیک سابو (Nick Szabo) در دهه 1990 میلادی قراردادهای هوشمند را معرفی کرد، اما بعد از تولد Ethereum، به لطف فراهم شدن امکان ایجاد و استفاده از آنها به شکلی ساده برای همه، کاربردش به شکلی انفجاری افزایش پیدا کرد. به جرات میتوان گفت یکی از دلایل موفقیت بینظیر اتریوم در مقایسه با سایر آلت کوین ها تمرکز روی مبحث قراردادهای هوشمند (Smart Contract) است.
یک اسمارت کانترکت، قرارداد و پروتکلی بین دو یا چند طرف، همراه شروطی از پیش تعیین شده، به شمار میرود. در صورتی که این شروط برآورده شوند، یک سری اعمال به صورت خودکار انجام خواهند شد. اسمارت کانترکتها به ما اجازه میدهند پروتکلهای تراستلس ایجاد کنیم. با استفاده از آنها طرفهای یک قرارداد میتوانند از طریق بلاک چین، بدون نیاز به شناخت هم و داشتن اعتماد به یکدیگر، تعهداتی را انجام دهند. آنها اطمینان دارند در صورت عدم تحقق شرایط از پیش مشخص شده، قرارداد هوشمند اجرا نخواهد شد. این نحوه کار اتریوم، ریسک شکست محتمل در قراردادهای سنتی و عادی را از بین میبرد.
بر اساس تعریفی ساده، یک قرارداد هوشمند به عنوان یک برنامه قطعی (Deterministic Program) کار میکند. اسمارت کانترکت، هنگام و در صورت تحقق یک سری شرایط، عملی مشخص انجام خواهد داد. به همین دلیل میتوان یک سیستم قرارداد اسمارت را دنبالکننده عبارت شرطی “…if… then” دانست. این عبارت، چارچوبی کلی و کاملا ثابت در دنیای کامپیوتر است و تمامی زبانهای برنامهنویسی از آن پشتیبانی میکنند. اگر شروط مشخص شده رو به روی قسمت if برآورده شوند، کد بعد از قسمت then اجرا خواهد شد.
اتر (Ether) رمز ارز اختصاصی این پلتفرم عظیم است. در حال حاضر این شبکه نیز مثل بیت کوین از روش اثبات کار (PoW) به عنوان الگوریتم اجماع استفاده میکند. با این حال توسعهدهنده از مدتها قبل در تلاش است به سیستم اثبات سهام (PoS) مهاجرت کند.
پیش از این در مطالبی به طور جداگانه، به بررسی مفصل مبحث قرارداد هوشمند، سازمان مستقل غیر متمرکز و مخصوصا برترین آلت کوین بازار، اتریوم، پرداختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالب زیر مراجعه کنید:
اتریوم چیست و چگونه کار میکند؟ صفر تا صد Ethereum به زبان ساده
قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت چیست و چطور کار میکند؟
سازمان خودگردان و مستقل غیر متمرکز یا DAO چیست و چگونه کار میکند؟
ریپل یکی از قدیمیترینها است و از همان ابتدای ظهور، در زمره برترین آلت کوین های بازار از نظر مارکت کپ قرار داشته است. ایده پشت آن، استفاده شدن توسط موسسات بانکی و مالی برای تسویه معاملات سریعتر و مطمئنتر است. Ripple را شبکه بزرگ مبادلات ارزی سریع و ارزان خطاب میکنند. برخلاف تراکنشهای بینالمللی عادی، که پردازش آنها ممکن است به چند روز زمان نیاز داشته باشد، ارسال XRP از هر نقطهای به نقطه دیگر دنیا طی چند ثانیه صورت میگیرد.
نام اولیه پروژه مورد بحث OpenCoin بود. شرکت Ripple Labs یک شبکه (RippleNet) به منظور پرداخت و مبادله روی یک پایگاه داده توزیع شده (XRP Ledger) توسعه داد. هدف اصلی خلق این آلت کوین متصل کردن بانکها، ارائهدهندگان خدمات پرداخت و صرافیهای مخصوص داراییهای دیجیتالی بوده است. وصل شدن آنها به یکدیگر پرداختهای بینالمللی بسیار سریعتر و ارزانتر را امکانپذیر میکند.
XRP توکن مورد استفاده به منظور نمایش انتقال ارزش در شبکه Ripple است. اصلیترین هدف از توسعه این ارز دیجیتال، ایفای نقش واسطه برای سایر صرافیها (صرافیهای ارز دیجیتال و همچنین فیات) به شمار میرود. اگر میخواهید دلارهایتان را با یورو مبادله کنید، XRP میتواند دلار به دلارها و یورو به یوروها باشد تا کمیسیون کاهش یابد. کارمزد تراکنشها در اینجا فقط 0.00001 دلار است!
ریپل به عنوان یکی از قدیمیترین و قدرتمندترینهای بازار رمز ارز، همانند همیشه با سرعتی بالا در مسیر پیشرفت قرار داشت، اما در سال 2020 ناگهان ترمز آن کشیده شد؛ کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده آمریکا دادخواستی علیه شرکت Ripple Labs تنظیم کرد. بعد از این اتفاق، قیمت ارز دیجیتال اختصاصی پلتفرم نزدیک به 70 درصد ریزش کرد. قبل از این اتفاق، XRP از نظر مارکت کپ با اقتدار در رتبه 3 بازار، پشت سر BTC و ETH، قرار داشت، اما طبق آمار روز 30 بهمن 1399 رتبهاش به 7 کاهش یافته است.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده آمریکا ادعا میکند XRP جزو اوراق بهادار به شمار رفته و Ripple Labs مدتی قبل، اقدام به ارائه اوراق بهادار ثبت نشده به ارزش 1.3 میلیارد دلار کرده است. درگیری میان کمیسیون و توسعهدهنده ریپل همچنان ادامه داشته و آینده Ripple در هالهای از ابهام قرار دارد.
پیش از این در مطلبی به طور جداگانه، به بررسی مفصل ریپل شامل تاریخچه، تکنولوژی، ارز دیجیتال اختصاصی و همچنین کاربردها و ویژگیهایش پرداختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب زیر مراجعه کنید:
ریپل چیست؟ Ripple شبکه بزرگ مبادلات ارزی سریع و ارزان
در دستهبندی آلت کوین زیر شاخهای به اسم استیبل کوین (StableCoin) وجود دارد. تفاوت بسیار مهم آنها، داشتن قیمت ثابت و مصونیت در برابر نوسانات است. به همین دلیل کاربردهای فراوان و متفاوتی پیدا کردهاند. تعداد زیادی رمز ارز تا امروز توسعه یافته است، اما محبوبترین و پراستفادهترین مورد تتر است؛ Tether با نماد USDT نه تنها در بین استیبل کوینها، بلکه در کل بازار کریپتوکارنسی پراستفادهترین ارز دیجیتال به شمار میرود، چرا که حجم مبادله روزانه بسیار بیشتری حتی در مقایسه با بیت کوین دارد. گفتنی است هر واحد USDT همیشه و در همه جا یک دلار قیمت دارد.
برای درک اهمیت و حجم بالای کاربرد آن، وضعیت بازار طی 24 ساعت گذشته در روز 2 اسفند 1399 را در نظر بگیرید. در این روز پنج ارز دیجیتال برتر از نظر
مارکت کپ به ترتیب بیت کوین (1,038,371,968,625 دلار)، اتریوم (231,337,275,579 دلار)، بایننس کوین (45,449,938,055 دلار)، پولکادات (34,504,271,874 دلار) و تتر (34,119,236,799 دلار) به شمار میروند. اگرچه بیت کوین بالای 60 درصد ارزش کل بازار را در اختیار دارد، اما حجم مبادلات روزانه آن در مقایسه با تتر بسیار کمتر است؛ حجم مبادلات روزانه پنج رمز ارز نام برده در بالا در تاریخ یاد شده به ترتیب 66,190,555,3 دلار، 29,896,500,077 دلار، 15,012,067,948 دلار، 4,534,823,079 دلار و 1,578,380,850 دلار بوده است.
معاملهگران نیازمند ثبات هستند، اما در دنیای رمز ارزها به سختی میتوان به این مفهوم دست پیدا کرد؛ ممکن است ارزش دارایی شما طی یک شب، در پی نوسانات قیمتی، چند برابر کاهش یا افزایش پیدا کرده و حتی صفر شود! با در نظر گرفتن ماهیت باثبات Tether، آن را خانهای امن برای تریدرها خطاب میکنیم. ممکن است در حالی که مشغول چیدن برنامه سرمایهگذاری بعدی خود هستید، نوسان قیمتها تمام نقشههایتان را خراب کرده و همه چیز را به نفع یا به ضررتان تغییر بدهد. به وسیله
خرید و فروش تتر در بهترین زمان میتوانید از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنید. بعد از افزایش قیمت داراییهای رمز ارزی خود، آنها را تبدیل به USDT کرده و بعد از کاهش قیمت، با موجودی تتر در دسترس مقدار بیشتری از همانها را خریداری کنید.
Tether در مقایسه با اغلب آلت کوین ها پشتوانهای قوی دارد؛ به ازای هر یک واحد USDT در گردش داخل نتورک این رمز ارز، یک دلار در حسابی مخصوص ذخیره میشود. انتشار دورهای اطلاعات حسابهای Tether Limited به عنوان شرکت توسعهدهنده (حسابهای بانکی که در آنها به ازای هر واحد USDT یک دلار ذخیره میشود) سبب بالا بودن میزان شفافیت فعالیتهای آنها شده است.
پیش از این در مطلبی به طور جداگانه، به بررسی کامل تاریخچه، ویژگیهای، معایب، کیف پولها، جایگزینها (سایر بهترین استیبل کوینها) و نحوه کار شبکه Tether اشاره کردیم. در مطلبی دیگر، مفهوم استیبل کوین را تشریح کردیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالب زیر مراجعه کنید:
تتر (USDT) چیست؟ با Tether پرطرفدارترین استیبل کوین دنیا آشنا شوید
استیبل کوین چیست؟ بررسی کاربرد و تفاوت Stablecoin با سایر رمز ارزها
اگر بیت کوین را به طلای دیجیتال تشبیه کنیم، لایت کوین دقیقا حکم نقره دیجیتال را پیدا میکند! این دو رمز ارز نقاط اشتراک زیادی با یکدیگر دارند. در سال 2011، لایت کوین به عنوان ورژن سبکتر (Lite – لایت) بیت کوین معرفی شد. هر دو از سیستم اثبات کار (PoW) برای رسیدن به اجماع و توافق داخل شبکه استفاده میکنند. برای Bitcoin و Litecoin محدودیت از نظر عرضه در نظر گرفته شده، اما مقدار آنها متفاوت است؛ در نهایت 21 میلیون BTC و 84 میلیون LTC وجود خواهد داشت.
یکی دیگر از تفاوتهای مهم بیت کوین و آلت کوین جانشین آن، داشتن الگوریتمهای
هشینگ متفاوت است. Bitcoin از SHA-256 و Litecoin از Scrypt استفاده میکند.
شبیه اتریوم و برخلاف بیت کوین و لایت کوین، ترون در اصل پلتفرمی بلاک چینی است و صرفا یک رمز ارز محسوب نمیشود. حال این شبکه، ارز دیجیتال اختصاصی خود را دارد که یکی از بهترین آلت کوین ها است. فراهم کردن یک سیستم سرگرمی محتوای دیجیتال جهانی و رایگان با فناوری ذخیرهسازی توزیع شده هدف اصلی از خلق آن بود. به لطف شبکه Tron اشتراکگذاری محتوای دیجیتال ساده و ارزان میشود. ترون، نسل بعدی شبکههای اجتماعی و حتی به عقیده برخی، نسل بعدی وب است!
به عقیده موسس و مدیر عامل بنیاد ترون (Tron Foundation)، آقای جاستین سان (Justin Sun)، تولیدکنندگان انواع محتوا اعم از ویدیویی، تصویری و متنی به حق واقعی خود نرسیده و پاداش تلاشهایشان را دریافت نمیکنند. ساختار صنعت مدیا در حال حاضر به گونهای است که چند شرکت بسیار بزرگ نظیر یوتیوب، فیس بوک و اپل کنترل بخش عظیمی از محتواهای دیجیتالی را در دست گرفتهاند. آنها به عنوان واسطه، در برخی مواقع حتی در مقایسه با تولیدکنندگان محتواها سود بیشتری به دست میآورند.
نمونهای خوب، نتفلیکس است. تولیدکنندگان محتواهای ویدیویی همه زحمات و هزینهها را برای ساخت فیلم متحمل میشوند، اما نتفلیکس به عنوان یک واسطه، بدون دردسر و صرفا به خاطر سرمایه و امکانات در اختیارش، بخش زیادی از سود مربوط به فروش آن محتواها را به جیب میزند. اگر سازنده میتوانست مستقیم با کاربران ارتباط برقرار کند، دست واسطه حذف میشد؛ حذف دست واسطهها از عرضه و تقاضای محتوای دیجیتال، هدف اصلی شبکه ترون اعلام شده است.
رمز ارز اختصاصی آن در اصل ترونیکس نام داشته و با نماد TRX شناخته میشود. ارز ترونیکس قابلیت استخراج ندارد. در عوض میتوانید به وسیله
استیکینگ توکنهای خود، تعداد بیشتری TRX کسب کنید.
پیش از این در مطلبی به طور جداگانه، به بررسی تاریخچه، بیوگرافی مختصر سازنده، کاربرد و اهداف، بهترین کیف پولها و آینده ترون پرداختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب زیر مراجعه کنید:
ترون چیست؟ Tron بسیار بیشتر از یک ارز دیجیتال است!
پولکادات نیز ایستمی بزرگ حاوی یک رمز ارز اختصاصی است. بلاک چین به عنوان فناوری قدرتبخش بخش اعظم رمز ارزها، یک تکنولوژی انقلابی و خارقالعاده با ویژگیهای منحصربهفرد است. با این حال نمیتوان از محدودیتهای کنونی آن چشمپوشی کرد. در هر صورت، BlockChain در ابتدای راه قرار داشته و هنوز به بهبودهای فراوانی نیازمند است.
بیشتر پروژههای بلاک چینی ایجاد شدند تا یک مشکل در دنیای واقعی را برطرف کنند، اما پولکادات و آلت کوین آن آمد تا مشکلات خود بلاک چین را رفع و رجوع کند. به این ترتیب زمینه برای تولد پروژههای بلاک چینی بیشتری با هدف رفع نیازها در دنیای واقعی فراهم میشود؛ Polkadot مشکل را از ریشه برطرف میکند.
اگرچه خلق اولین نسل بلاک چین به دهه 1990 میلادی برمیگردد، اما تا زمان ظهور بیت کوین این فناوری شناخته شده نبود و کاربردی نداشت. اکنون محدودیتهای فناوری نام برده، امکان ساخت سرویسها و اپلیکیشنهای بسیار قدرتمند را سلب کرده است. در بین چند گزینه، دو مشکل اساسی BlockChain مقیاسپذیری ضعیف و انزوا به شمار میروند.
به زبان ساده، منظور از مقیاسپذیری توانایی برای پاسخ دادن به نیازها در صورت بالا رفتن تقاضا است. یک شبکه مقیاسپذیر باید بتواند در صورت افزایش درخواستهای کاربران، همچنان بدون مشکل سرویس بدهد. متاسفانه تعداد تراکنشهای پردازش شده در هر ثانیه داخل سیستمهای بلاک چینی، در مقایسه با سیستمهای بانکی و مالی عادی، بسیار پایینتر است. به عنوان نمونه در شبکه بیت کوین، طی ماه دسامبر 2020 به طور متوسط در هر ثانیه فقط 4 تراکنش تایید شد. این تعداد برای سیستمهای بانکی عادی حدود 16 هزار عدد در هر ثانیه است!
منظور از انزوای شبکههای مبتنی بر بلاک چین دشوار بودن و در برخی مواقع عدم امکان همکاری و برقراری تعامل میان آنها است. به عبارتی آنها گسسته و مستقل عمل میکنند. مهندسان Blockchain تاکنون موفق به توسعه راهکارهایی برای ارتباط دادن تعدادی از این شبکهها با یکدیگر شدهاند، اما هنوز وصل کردن چند صد یا شاید چند هزار بلاک چین به یکدیگر یک معضل است.
رفع این مشکلات هدف تولد Polkadot بوده است. بررسی نحوه کار و تکنولوژی پشت آن از حوصله این مطلب خارج است. پیش از این در مطلبی به طور جداگانه، درباره ایستم نام برده به صورت کامل توضیح دادیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب زیر مراجعه کنید:
پولکادات (Polkadot) چیست؟ آشنایی با ارز دیجیتال دات (Dot)
چین لینک بزرگترین و محبوبترین فراهمکننده اوراکل است. بلاک چینها برای به دست آوردن اطلاعات از دنیای بیرون خود، به اوراکلها متکی هستند. میتوان آنها را فیدهای داده غیر متمرکز و ایمن دانست که قابلیت دسترسی به داده دقیق و مطمئن را برای سیستمهای بلاک چینی فراهم میکنند.
سرویسهای متعددی این کار را انجام میدهند و چین لینک قدرتمندترین آنها است. طبق انتظار، ChainLink نیز دارای یک رمز ارز اختصاصی است که در زمره برترین آلت کوین های بازار شناخته میشود. چین لینک طی سالهای اخیر رشد بینظیری را تجربه کرده و جایگاهش را در دنیای ارز دیجیتال و بلاک چین تثبیت کرده است. طبق انتظار، با افزایش تعداد بلاک چینهایی که برای دریافت اطلاعات به اوراکلهای ChainLink اتکا میکنند، ارزش کریپتوکارنسی اختصاصی آن نیز افزایش پیدا میکند.
بایننس به عنوان بزرگترین صرافی کریپتوکارنسی دنیا، دارای یک رمز ارز اختصاصی برای خود است. طی روزهای منتهی به اسفند سال 1399، قیمت بایننس کوین با افزایشی شدید، به بالای 300 دلار رسید. همین موضوع سبب شد پشت سر بیت کوین و اتریوم، در رتبه سوم بازار ارز دیحیتال از نظر مارکت کپ قرار بگیرد.
ایده توسعه آن، کاهش هزینه کارمزدها برای تریدرها بوده است. به طور عادی، بایننس کامزد بسیار پایینی از معاملات (فقط 0.1 درصد) کسر میکند. حال با استفاده از BNB به منظور انتقال ارزش، همین هزینه پایین نیز نصف خواهد شد! با وجود این کاربرد اولیه، به لطف توسعه Binance و افزایش خدمات و کاربران آن، رمز ارز اختصاصی صرافی نام برده کاربردهای وسیعتری نظیر ذخیره ارزش نیز پیدا کرده است.
به عنوان یکی دیگر از کاربردهای این آلت کوین باید به امکان استیکینگ و کسب درآمد منفعل اشاره کرد. کشت انواع کوینهای
دیفای و شرکت در عرضه اولیه سکه (ICO) راهاندازی شده در بایننس لانچپد دیگر کاربردهای آن محسوب میشوند.
دوج کوین فقط یک سکه (دیجیتالی) با تصویر یک سگ روی آن است! همین! با این حال، به لطف توئیتهای آقای ایلان ماسک، ثروتمندترین انسان دنیا در یک بازه زمانی، در حمایت از Dogecoin، قیمتش طی کمتر از دو هفته بیشتر از ده برابر افزایش پیدا کرد و حتی توانست تا رتبه دهم بازار کریپتوکارنسی از نظر مارکت کپ نیز پیشرفت کند. در بین آلت کوین ها، این شاید به ظاهر جزو بیارزشترینها است! هیچ سرویس خاصی توسط شبکه دوج کوین ارائه نشده و حتی هدف از خلقت آن، شوخی گرفتن دنیای کریپتوکارنسی بوده است!
در آخرین روزهای سال 2013 میلادی، قیمت بیت کوین بالای هزار دلار بود. در این زمان، کل دنیا مبحث کریپتوکارنسی را جدیتر میگرفت. با این حال، دو نفر به نامهای بیلی مار (Billy Markus) و جکسون پالمر (Jackson Palmer) تصور کردند این مبحث، بیش از اندازه جدی گرفته شده و رمز ارزها باید (صرفا) جنبه تفریح داشته باشند! به عقیده آنها، نباید به ارزهای رمزنگاری شده به چشم پول نگاه کرد. با در نظر گرفتن این دیدگاه، آنها کوین دیجیتالی خود یعنی دوج کوین را خلق کردند.
البته تا قبل از توئیتهای آقای ماسک نیز Dogecoin وضعیت نسبتا خوبی داشت و معمولا در زمره پنجاه رمز ارز طبق ارزش کل بازار قرار میگرفت. مهمترین علت این موضوع را باید انجمن بسیار قوی و فعال کاربران و تریدرهای آن دانست. Dogecoin به عنوان یک سکه «دوستانه» شناخته شده و از زمان کسب موفقیت، انجمن آن در کمکهای خیرخواهانه و سایر رفتارهای خوب، فعالیت زیادی داشته است.
نکته خاصی درباره این آلت کوین وجود ندارد. تکنولوژی بستر آن بلاک چین است و بر اساس سیستم اثبات کار (PoW) کار میکند. گرههای ماینر در شبکه، در صورت حل یک بلاک، 10 هزار Doge به عنوان پاداش دریافت میکنند.
پیش از این در مطالبی به طور جداگانه، به بررسی تاریخچه و همچنین نحوه استخراج دوج کوین پرداختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالب زیر مراجعه کنید:
دوج کوین (Dogecoin) چیست؟ ارز دیجیتالی که بر اساس یک شوخی خلق شد!
استخراج دوج کوین ؛ آموزش ماینینگ Dogecoin
کاردانو جزو آلت کوین هایی است که اخیرا قیمت آن رشد قابل توجهی را تجربه کرده است. Cardano اولین بلاک چین به دقت بازنگری شده توسط متخصصان (پیر ریویو – Peer Review) محسوب میشود. بنیاد غیر انتفاعی مسئول توسعه و پشتیبانی آن، شبکهای از دانشگاهیان و دانشمندان را از دانشگاههای مختلف گرد هم آورده است تا پروتکلهای کاردانو را قبل از عرضه و راهاندازی بررسی کنند.
در Cardano برخی محدودیتها و مشکلات مهم بیت کوین و اتریوم به عنوان نسل اول و دوم کوینهای دیجیتال نوین برطرف شدهاند، به همین دلیل بسیاری کاردانو را نسل سوم ارز دیجیتال و قرارداد هوشمند خطاب میکنند.
برای بسیاری از افراد، نام ارز دیجیتال یادآور بیت کوین است. با این حال بعد از&zw
درباره این سایت